Oreo keksz házilag







A kekszhez:

22,5 dkg liszt

12,5 dkg holland kakaó (!!!)

1 teaskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál sütőpor

12,5 dkg por cukor

12,5 dkg vaj

1 db tojás



A krémhez:

5 dkg vaj

25 dkg por cukor

4 evőkanál tejszín

1 teáskanál vaníliakivonat



Elkészítés:

Először a krémet készítjük el. Az 5 dkg vajat habosra keverjük 25 dkg porcukorral és a vanília-kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.

A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és a gyúrófejes robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd ha már egy kicsit összeállt, akkor a legnagyobb fokozaton addig gyúrjuk, amíg szép fényes sima tésztává áll össze.

Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik.

Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad.

Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.

A krémet kivesszük a hűtőből, és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét, és addig nyomjuk össze, amíg a krém elérti a kekszek széleit. Egy kés segítségével eltávolítjuk a felesleget a szélekről.



Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is.





Címkék:
Tovább a blogra »