Házi krémes torta







Tészta:

6 tojás

1 csepp citromlé

1 csipet só

6 evőkanál kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

6 evőkanál liszt

fél csomag sütőpor



Krém:

5 tojás

5 evőkanál liszt

4 dl tej

5 evőkanál cukor

1 kis dobozos cukrászhab

1 csomag vaníliás cukor



Díszítés:

10 szem mogyoró

1 csomag cukormáz

5 dkg tortabevonó



A tésztához a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a citromlét, habverővel keményre verjük, majd a kristálycukrot is kanalanként hozzáadjuk. Most egyesével belekeverjük a tojások sárgáját, itt már jó kemény masszánk lesz. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a masszához adjuk óvatosan. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, betesszük a tésztát, de 10 percig ne nyissuk ki, mert összeesik. Ha kész, hagyjuk kihűlni és vágjuk ketté.





A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet feltesszük a tűzre, beletesszük a sárgáját és a lisztet, majd nagyon lassú tűzön, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a langyos krémbe forgatjuk. A cukrászhabot kemény habbá verjük.

A kettévágott piskótát megkenjük a krémmel, arra simítjuk a cukrászhabot, majd jöhet a piskóta teteje. Végül az egész tortát bevonjuk a krémmel úgy, hogy a kés mindig vizes legyen, így könnyen kenhető a krém.

A díszítéshez a mogyorót diótörőben apróra törjük. Elkészítjük a cukormázat a rajta levő utasítások alapján, és rátesszük a torta tetejére. A tört mogyoróval bevonjuk a torta oldalát. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és kanállal rácsurgatjuk a torta tetejére.

Készíthetünk mázat házilag is, íme a citrommáz receptje:

1 citrom átszűrt leve

35 dkg finom porcukor

A citromot és a porcukrot 20-25 perc alatt sűrű péppé keverjük. Ha túl sűrű volna, pár csepp langyos vízzel hígítjuk. Cseppenként adjuk a vizet hozzá, nem kanalanként. Ha nem elég sűrű, szitált porcukrot adunk hozzá. Bármilyen anyag hozzáadása után még egy negyedóráig keverni kell. Lehet készíteni narancsléből, meggyléből, stb. 
Címkék: ,
Tovább a blogra »